Ekholm & Tegebjer

PRESSRELEASE Juni 2014

Efter drygt sex år, ett trettiotal boktitlar och hårt arbete lägger förlaget Ekholm & Tegebjer ner verksamheten i och med halvårsskiftet 2014.

2008 startade förlaget Ekholm & Tegebjer när man fick rättigheterna till böckerna bakom Morden i Midsomer, litteratur som den svenska bokbranschen hade missat.

Förlagets medverkan på Bokmässan samma år ekar fortfarande i Svenska Mässans hallar i Göteborg. Till en fyra kvadratmeter stor monter bjöd förlaget in Midsomer-författaren Caroline Graham och skapade kaos med sina rekordlånga signeringsköer.

Förläggarna Kenneth Ekholm och Mikael Tegebjer har ett förflutet i Seriesverige och möttes när de båda arbetade på Egmont. Serier var dock inte ett område för det egna förlaget. Det var kriminalgenren man skulle hålla sig till. Midsomer-böckerna följdes av Daniel Brodéns Folkhemmets skuggbilder, en fackbok om svensk kriminalfilm. Snart återupptog man också den svenska utgivningen av britten Robert Goddards spänningslitteratur.

– Sedan började gamla kontakter höra av sig, säger VD Mikael Tegebjer.

Återkomsten till serievärlden skedde när Ola Skogäng ville byta förlag. Kenneth och Mikael, som hade arbetat med Skogängs serie Theos ockulta kuriositeter på Egmont utan att den gavs ut, fick en förfrågan. Det visade sig bli en lyckträff för serien. Böckerna om Theo sålde bättre än andra svenska serieromaner och blev också storsäljare på förlaget.

När rättigheterna till den danska serien Valhall blev lediga var det återigen gamla kontakter som möjliggjorde att Ekholm & Tegebjer fick de svenska rättigheterna till de samlingsvolymer som kom. Även denna gång handlade det om försäljning som få andra svenska serieböcker.

Samtidigt fortsatte utgivningen av skönlitteratur i olika genrer. Bland de kommande årens böcker märktes Pulitzerprisvinnaren Paul Hardings Tiden, Claes Reimerthis ungdomsfantasy Myrddin, Steve Hamiltons Tystnadens gåta och Strindberg-pastischen Döda rummet av Per Demervall och Ola Skogäng.

– Att vi lägger ned förlaget handlar inte om dålig ekonomi utan tidsbrist, säger Mikael Tegebjer.

Även om ekonomin varit god i förlaget genom åren har verksamheten burits fram genom ideellt arbete från förläggarna, som samtidigt haft heltidssysselsättning på annat håll. Dessa värv kommer man fortsätta med framöver. Kenneth Ekholm som förlagschef på Pagina förlag och Mikael Tegebjer som chefredaktör på Bulls presstjänst.

Ekholm & Tegebjer